Otse põhisisu juurde

Sufosiooniauk ja allikad Tartus

Meie projekti " A nagu allikas" viimane retk viis meid Tartusse. Koos tuttavate juhendajate Kristeli ja Mikuga alustasime teekonda Raadi mõisapargist, mille järves leidub rohkelt allikaid ning järve ääres laiutab sufosiooniauk, millest kevadised liigveed linna alt Emajõkke voolavad.  Tegime peatuse endise Meltsiveski tiigi alal, mis kunagi oli Tartu linna peamine puhta vee ammutamise koht. Nimelt oli tiik allikatoiteline, allikavee juurdevool oli siin kuni 60 l/sekundis. Täna on antud alale rajatud park.  Järgmise allika leidsime  botaanikaaia tiigist.  Kuna allikavesi on alati + kraadidega, siis on allikakohti näha tiikides hästi just talvel, kui ülejäänud veepind kaetud jääga ja allikakoht on avatud veega või väga õrna jääkirmega. Seega on allikatoitelised tiigid talvel jääl liikujatele ohuks, tuleb olla ettevaatlik. Arteesia kaevu allika leidsime Oa tänaval maja hoovist, kus me seda läbi aia piiluda saime.  Allikaid on olnud Tartus rohkesti, kuid kõiksugu kaevude, drenaažide ja veeetorude kaevamisega on jäänud allikad kuivale, nii on see juhtunud Jakobi väravas voolanud allikaga ning paljude teistegagi. Retke lõpetasime tagasideringiga Eesti ühes pühaimas paigas.

 Siinkohal tahan veelkord tänada meie rektejuhte Kriste Vilbastet ja Mikk Sarve, kelle juhendamisel toimus 10 allikaretke ning iga osaline sai teada allikate tähtsusest puhta vee seisukohast ning pärimuskultuurist ja  - kombestikust. Minul isiklikult on pärast allikaretki  imelik öelda allika kohta MIS. Ta on ju elus, seega KES.
Tänada tahan ka Keskkonnainvesteeringute Keskust, kes meie projekti "A nagu allikas" rahastas. Talvisel hooajal käsitleme allika teemat oma tegevustes majas sees, kevadel lähevad aga kooliõpilased veel Tartu Ülikooli laborisse vett uurima.





Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Tartumaa haridustöötajate pidulik tänuüritus

 Melliste Koolil on taas põhjust rõõmu ja uhkust tunda. Täna tunnustati Tartu Ülikooli aulas meie õpetajaid ja nende tegemisi. Tartumaa aasta klassiõpetaja laureaat Pille Saan Tartumaa aasta haridustegu 2023  " Kolme kooli ESFi Klass+ ühisprojekt  ”Nutikas digipööre” , Luunja Keskkool, Melliste Kool ja  Friedebert Tuglase nimeline Ahja Kool" Ühisprojekti juhtisid Tea Hermann ja Meeri Sellik. Koordinaatoriteks koolides olid Annika Apuhtin, Britta Sims, Eliise Joonas ja Rainer Lanemann.

Meie kummardus!

Sõbrapäev meie koolis!

 Sel aastal oli meil sõbrapäev jaotatud kaheks. Hommiku poolikul toimus meie koolis valla kolme kooli ühisüritus, kus 1.- 4.kl õpilased tantsisid diskol . Suurematele klassidele korraldas sõbrapäeva tegevused 6. klass. Hommikul jagasid nad kõigile õpilastele ja koolipersonalile südamekleepsud, mis olid nummerdatud. Vahetundides said kõik otsida sama numbriga paarilist, kellega fotonurgas pilti teha. Pildid jäädvustas õpilasesinduse asepresident Johanna-Janeli, teda abistas Lilian, kes on samuti õpilasesinduse liige. Pildid leiad 👉  https://drive.google.com/drive/folders/1mLw3v-7Tcv_vS5opni8twmVDVe9nf9R_?usp=sharing   6. klass valmistas kõigile õpilastele sõbrapäevakaardid ja see, kes ei leidnud üles oma paarilist, sai pildi teha koos 6. klassi õpilastega. 5. tunni ajal toimus 5.-9. klassi õpilastele sõbrapäeva disko. Diskori puldis olid Rasmus, Kaspar ja Cristofer. Suur aitäh, 6.klassi juhatajale Tiinale ja kõigile teistele abilistele.