Otse põhisisu juurde

Pähklikeste rühm allikatel

31.oktoobril külastasime Võnnu Kihelkonna allikaid. Mikk Sarv ja Kristel Vilbaste tutvustasid ja jutustasid huvitavaid lugusid allikatest.Sõitsime läteteni bussiga. Roiult läbi,Vooremäe küljele. Meie allikaretk algas Vooremäe alt. Liikusime mööda Vooremäe nõlva ülesmäge. Seejärel laskusime ettevaatlikult Vooremäe Raudlätte juurde. Allikakoht oli kahjuks kuiv, pikast kuivaperioodist suvel. Mikk rääkis loo allikapäkapikkudest. Nad on niisamuti päkapikud, kui jõulupäkapikud ja täidavad laste soove. Tahad soovida enne kui jõulud, tuleb sul külastada selleks allikat. Mida teha ühe sussiga? Allikapäkapikk mahub täpselt kaht jalgupidi ühte sussi, sussipaelad aga seob sõlme ja paneb üle õla traksideks. Allikapäkapikke polnud näha. Selle eest oli näha suur väravakivi. Väravakivi on sissepääsuks mäealusesse linna, kus on teatavasti palju kulda ja vääriskraami. Väravakivi avamiseks tuleb kasutada võlusõna. Mikk küsis lastelt võlusõna. Vastati Abrakadabra. Proovisime, kuid värav ei avanenud. Proovisime ka sõna “palun”. Värav jäi suletuks. Õige aeg on aga jaanilaupäeva õhtul ja kui tead õiget võlusõna, avaneb linnavärav ja pääseb mäealusesse linna, kus on palju kulda. Allika alguskohast allpool oli näha pori, uurisime milline loom võis jäljed sinna jätta. Allikavesi on väga puhas joogivesi ja loomad käivad siin janu kustutamas. Tänutäheks jäetakse allikale hõbedat. Mikk viskas allikale mündi ja mängis savipilli. Jätsime allikaga hüvasti, sooviga, et iga laps koos vanemaga seda uuesti külastada saaks.Tagasiteel tänasime allikahaldjat, kelle nägu oli näha puu tüvel. Kristel palus lastel kuulatada Pöialpoissi, Eestis elavat väikseimat lindu, ainult lapsed kuulevad tema peent piuksuvat häält.

Teine allikas asus juba meie koduvallas, Mäletjärve külas. Põrguvalu lätet on kutsutud sedasi, et ta võtab ära igasuguse põrguvalu. Vaatasime, kuidas allikas maa seest välja voolab ja mullitab ning allikaojana Lavatsi järve suubub. Inimkäsi on allika ümber pannud ümmarguse rakke. Allika seest kasvas välja kaks soomailase taime. Iga laps sai peoga võtta allikavett ning seda maitsta. Mõni laps meie rühmas on nelja aastane ja selle järgi on hea meelde jätta, et allikavee temperatuur on +4 kraadi. Lasteaeda tagasi jõunutena mängisid Pähklikesed Miku ja Kristeliga mängu “Vooremäe Raudläte”. Iga laps sai öelda, mis talle allikatel käigust meelde jäi. Päeva lõpetuseks joonistasid lapsed rühmas Põrguvalu allikast pildi.

Aitäh Mikk Sarv ja Kristel Vilbaste.

Pähklikesed













Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Tartumaa haridustöötajate pidulik tänuüritus

 Melliste Koolil on taas põhjust rõõmu ja uhkust tunda. Täna tunnustati Tartu Ülikooli aulas meie õpetajaid ja nende tegemisi. Tartumaa aasta klassiõpetaja laureaat Pille Saan Tartumaa aasta haridustegu 2023  " Kolme kooli ESFi Klass+ ühisprojekt  ”Nutikas digipööre” , Luunja Keskkool, Melliste Kool ja  Friedebert Tuglase nimeline Ahja Kool" Ühisprojekti juhtisid Tea Hermann ja Meeri Sellik. Koordinaatoriteks koolides olid Annika Apuhtin, Britta Sims, Eliise Joonas ja Rainer Lanemann.

Meie kummardus!

Sõbrapäev meie koolis!

 Sel aastal oli meil sõbrapäev jaotatud kaheks. Hommiku poolikul toimus meie koolis valla kolme kooli ühisüritus, kus 1.- 4.kl õpilased tantsisid diskol . Suurematele klassidele korraldas sõbrapäeva tegevused 6. klass. Hommikul jagasid nad kõigile õpilastele ja koolipersonalile südamekleepsud, mis olid nummerdatud. Vahetundides said kõik otsida sama numbriga paarilist, kellega fotonurgas pilti teha. Pildid jäädvustas õpilasesinduse asepresident Johanna-Janeli, teda abistas Lilian, kes on samuti õpilasesinduse liige. Pildid leiad 👉  https://drive.google.com/drive/folders/1mLw3v-7Tcv_vS5opni8twmVDVe9nf9R_?usp=sharing   6. klass valmistas kõigile õpilastele sõbrapäevakaardid ja see, kes ei leidnud üles oma paarilist, sai pildi teha koos 6. klassi õpilastega. 5. tunni ajal toimus 5.-9. klassi õpilastele sõbrapäeva disko. Diskori puldis olid Rasmus, Kaspar ja Cristofer. Suur aitäh, 6.klassi juhatajale Tiinale ja kõigile teistele abilistele.