Otse põhisisu juurde

Mürakarud Ahhaas - programm "Salapärane vesi"

Reedel, 23. jaanuaril, külastasid Mürakarud Ahhaa Teaduskeskust. Osalesime programmis "Salapärane vesi". Tutvusime akvaariumi elustikuga, külastasime veemaailma ning tegime uurimuskatseid vee soolsuse ning mikroskoobiga. Tublidele veeuurijatele oli preemiaks kohtumine dinosaurustega. 

Kristiana: ,,Mängisin liivaga ja siis mängisin pokoniga. Dinosaurusi ka nägin. Proovisime keelega soola ja siis oli väga soolane.  Maitsesime, et kui on palju soola, siis on soolane. Soola panime vee sisse ja proovisime keelega. Kalu ka nägime. Nad elasid veekogus.”

Sarah-Emili: ,,Käisime AHHAA teatrisaalis. Siis me läksime kolmnurksesse laborisse. Seal me uurisime vett, et mis on kõige soolasem. Sain teada, et Surnumeres ei jõua kõik sool ära aurata. Tegime ise ka merevett. Mina tegin oma kambaga Punast merd, teised tegid Läänemerd ja kolmandad tegid Surnumerd. Siis vaatasime akvaariumit ja seal pidime otsima 5 koralli. Nägin meresiilikut ka.  Väikesed pallid ujusid ja siis jäid veega seisma ja siis hakkasid keerlema. Mulle tegime ka. Seal, kus kõige raskem oli, seal oli kissell, seal kus kõige kergem oli, seal oli vesi, kus oli keskmine, siis seal oli siirup. Dinosauruseid ka nägin. Mikroskoobid olid ka ja nendega me vaatasime hästi väikseid asju- kiili tiibu ja silmi, liblika tiibu, kalasoomust, vetikat. “

Emma-Marleen: ,,Me läksime kalade juurde akvaariumisse. Ma nägin klounkalu. Giid Liina pani laua peale erinevad topsid ja me panime sinna soola sisse. Me tegime Läänemerd ja siis maitsesime kõikide omi. Kõige soolasem vesi oli Surnumeres. Me läksime veeruumi ja me veeretasime palli ja pall püsis vee pinnal. Mullitorudes oli paks kissell ja vesi oli kõige kergem. Mullitorudes sai pumbata ja siis tulid mullid. Kui on paks kissell, siis tulevad suured mullid, aga kui on siirup, siis tulevad natuke suured mullid. Mulle meeldis värviline liiv ja dinosaurused kõige rohkem.”

Desiree: ,,Nägin dinosauruseid, nad olid kummist ja möirgasid ja liigutasid ennast. Siis uurisime vett. Maitsesime. Võtsime lusikaga ja panime keele vastu. Alguses oli kõige väiksema soolasusega, see oli Läänemeri. Siis oli keskmine, see oli Punane meri. Kõige viimasena maitsesime Surnumere vett. See oli kõige soolasem. Siis me käisime veemaailmades. Seal oli veekeeris ja sai palle sinna sisse visata. See oli äge. Siis oli akvaarium. Seal olid korallid. Mõned olid rohelised ja mõned olid roosad. Seal oli merisiilik. Mullitajad olid ka. Seal sai pumbata mulle ja suuremad mullid võtsid väiksemad kinni ja läksid õhku.”

Johanna-Janeli:,, Me uurisime Ahhaas vett. Me uurisime Läänemere, Surnumere ja Punase mere vett. Surnuvesi oli kõige soolasem, Punanemeri oli keskmine ja Läänemeri oli kõige….no seal oli hästi vähe soola.  Me maitsesime seda keelega ja alla ei tohtinud neelata. Siis läksime akvaariumisse. Seal olid kalad ja vetikate moodi loomad.  Me pidime otsima koralle. Ja siis tegime mulle.

Alice: ,,Kõigepealt me läksime teadusteatrisse. Siis läksime laoborisse, kus tegime erineva soolasusega vett. Kõige soolasem oli Surnumere vesi. Siis läksime nende pumpade juurde ja pumpasime mulle seal sees. Seal oli vesi, kissell ja siirup. Vaatasime akvaariumis kalu ja koralle. Pidime akvaariumist ka erinevaid koralle otsima. Siis vaatasime, kuidas vesi tõstis palle ja pallid keerutasid. Siis läksime tagasi laboratooriumisse ja vaatasime mikroskoobiga erinevaid asju. Me vaatasime mesilase jalgu, meritähte, liblika tiibasid vaatasime ka, kiilil vaatasime silmasid ja tiibu. Nägin dinosauruseid ja ma sain teada, et ühed on lihatoitlased ja teised on taimetoitlased. Lihasööjad tundusid suuremad. Lihasööjatel olid teravad hambad ka.”

Maarja: ,,Me käisime Ahhaas. Sain pallidega mängida, mis olid vees. Me maitsesime vett. Üks oli natuke soolane, üks oli keskmine soolane ja üks oli väga soolane. Saime veel uurida meritähti ja liblikaid ja mesimummi jalga. Proovisin mullitoruga mullitada. Seal oli sinine ja roheline ja punane vesi ja siirup ja kissell ka. Siis nägin ma dinosauruseid ka. Nad olid nii suured ja jubedad. Ma natuke kartsin. Nad tegelikult polnud päris ja hääl tuli mikrofonist.”









































Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Tartumaa haridustöötajate pidulik tänuüritus

 Melliste Koolil on taas põhjust rõõmu ja uhkust tunda. Täna tunnustati Tartu Ülikooli aulas meie õpetajaid ja nende tegemisi. Tartumaa aasta klassiõpetaja laureaat Pille Saan Tartumaa aasta haridustegu 2023  " Kolme kooli ESFi Klass+ ühisprojekt  ”Nutikas digipööre” , Luunja Keskkool, Melliste Kool ja  Friedebert Tuglase nimeline Ahja Kool" Ühisprojekti juhtisid Tea Hermann ja Meeri Sellik. Koordinaatoriteks koolides olid Annika Apuhtin, Britta Sims, Eliise Joonas ja Rainer Lanemann.

Meie kummardus!

Sõbrapäev meie koolis!

 Sel aastal oli meil sõbrapäev jaotatud kaheks. Hommiku poolikul toimus meie koolis valla kolme kooli ühisüritus, kus 1.- 4.kl õpilased tantsisid diskol . Suurematele klassidele korraldas sõbrapäeva tegevused 6. klass. Hommikul jagasid nad kõigile õpilastele ja koolipersonalile südamekleepsud, mis olid nummerdatud. Vahetundides said kõik otsida sama numbriga paarilist, kellega fotonurgas pilti teha. Pildid jäädvustas õpilasesinduse asepresident Johanna-Janeli, teda abistas Lilian, kes on samuti õpilasesinduse liige. Pildid leiad 👉  https://drive.google.com/drive/folders/1mLw3v-7Tcv_vS5opni8twmVDVe9nf9R_?usp=sharing   6. klass valmistas kõigile õpilastele sõbrapäevakaardid ja see, kes ei leidnud üles oma paarilist, sai pildi teha koos 6. klassi õpilastega. 5. tunni ajal toimus 5.-9. klassi õpilastele sõbrapäeva disko. Diskori puldis olid Rasmus, Kaspar ja Cristofer. Suur aitäh, 6.klassi juhatajale Tiinale ja kõigile teistele abilistele.